Människor runt bord.
FN:s säkerhetsråd i New York. Foto: HECTOR RETAMAL/TT

Skåne förbereder sig för FN-besök

1:53 min

På fredag kommer FN:s generalsekreterare och ambassadörer från alla länder i säkerhetsrådet till Sverige och Skåne för ett unikt besök.

Det väntas inte orsaka samma tumult i Skåne, som när påven kom på besök för ett och ett halvt år sedan, men kommer att märkas i till exempel i Lund och Ystad under helgen.

Att skydda så många prominenta gäster i flera dygn blir en stor ansträngning, säger Ewa-Gun Westford vid Skånepolisen.

– Det blir ett antal ledamöter med sitt entourage och de ska transporteras, de ska bo, de ska sammanträda, de ska göra olika aktiviteter, och vi är så väl medvetna om att världens ögon kommer att riktas mot det här lilla området för ett kort ögonblick, säger Ewa-Gun Westford.

FN:s generalsekreterare och ambassadörer från alla 15 länder i säkerhetsrådet landar på Kastrup och tillbringar sedan knappt två dygn på olika platser i Skåne.

På fredagen besöker ledamöterna i säkerhetsrådet bland annat bygget av den stora forskningsanläggningen ESS i Lund och på lördag och söndag sammanträder de på gården Backåkra öster om Ystad.

Det blir inte lika stor ansträngning som under påvens besök 2016, säger presstalesman Ewa-Gun Westford vid Skånepolisen, som av säkerhetsskäl inte vill avslöja några detaljer om antalet poliser och hur deras planer ser ut.

– Det blir inte lika omfattande, men det blir rätt likt. Det kommer att påverka allmänheten när vi kör det som vi kallar eskortkörningar och då blir det kanske några minuters påverkan men det tror vi kommer att fungera utmärkt, säger hon.

För allmänheten märks besöket alltså mindre än när påvens närvaro ledde till att stora delar av Lund avspärrades 2016.

Den här gången blir det korteger fram och tillbaka genom södra Skåne och avspärrningar runt Dag Hammarskjölds gård Backåkra vid sydkusten på lördagen och söndagen.

– Om man tittar från helikopterperspektivet har ju Dag Hammarskjöld valt en otroligt vacker plats. Den ligger för sig själv - den lilla gården Backåkra. Så ur den synvinkeln är det lätt att överblicka själva byggnaden och sedan gäller det ju för oss att välja hur stort område vi behöver säkerställa för att vi ska ha fullständig kontroll över det, säger Ewa-Gun Westford, Skånepolisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista