Mälardalens högskola och Connie Dickinson Askenbäck.
Mälardalens högskola och Connie Dickinson Askenbäck. Foto: Sveriges Radio och Centrum för rättvisa

HD: Högskolan ska ersätta student från USA

0:28 min

Mälardalens högskola ska ersätta utländsk student för utbildning som inte höll måttet, slår Högsta domstolen fast i dom som väntas bli prejudicerande.

Connie Dickinson började att läsa matematik på Mälardalens högskola hösten 2011, samma år som studieavgifter för utomeuropeiska studenter infördes.

Men utbildningen höll inte måttet. Det saknades lärare med rätt kompetens och studiematerialet så väl som lokalerna var bristfälliga.

När utbildningen sen underkändes av Universitetskanslersämbetet, hoppade Connie Dickinson av och krävde pengarna tillbaka.

Sammanlagt hade Connie Dickinson betalat närmare 200 000 kronor för sin utbildning här i Sverige. Hon har med hjälp av Centrum för rättvisa drivit fallet till domstol.

I en unik dom slog Västmanlands tingsrätt i juni 2016 fast att Mälardalens högskola skulle återbetala Connie Dickinson studieavgiften. Domen överklagades och även Svea hovrätt ansåg att högskolan ska ersätta studenten. Men till skillnad från tingsrätten ansåg hovrätten att halva, och inte hela, studieavgiften skulle återbetalas. Detta då Connie Dickinson – trots utbildningens brister – kunnat tillgodogöra sig ett antal högskolepoäng.

Mälardalens högskola överklagade till Högsta domstolen för att "högskolesektorn ska få ett prejudikat i frågan om att det föreligger ett civilrättsligt avtal mellan en avgiftsbetalande student och ett statligt lärosäte. Detta är viktigt både för studenterna och alla statliga lärosäten".

På tisdagen meddelade Högsta domstolen i sin dom att studenten har rätt att få tillbaka två tredjedelar av studieavgiften. Att hon inte får hela summan tillbaka handlar om att utbildningen inte var "helt utan värde", enligt HD.

Studieavgifter för utländska studenter

Höstterminen 2011 infördes studieavgifter för utländska studenter från länder utanför EU/EES och Schweiz som ordnat sina studier på egen hand och inte via ett utbytesprogram.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista