Centralsjukhuset Kristianstad. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio
Centralsjukhuset Kristianstad. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio

Inget budgetjubel på sjukhuset

1:38 min

Regeringens löften om mer pengar till vården väckte inget jubel bland dem vi mötte idag på Centralsjukhuset i Kristianstad. Undersköterskan Sara Petersén tror inte de nya pengarna gör någon skillnad.

– Nej, det gör det inte. För det krävs så mycket pengar, att så mycket pengar tror jag inte vi får, säger hon.

Spelar det någon roll vilken politiker som bestämmer?

– Nej, det gör det inte, tycker Sara Petersén.

Men patienten Tommy Ekman, på väg genom vimlet på centralsjukhusets bottenplan, tycker att större resurser till vården behövs.

– Man tycker ju det är tråkigt att det fattas folk, att de inte kan anställa för att det är för låga löner. Det tycker jag är konstigt när man har råd med mycket annat.

Har det drabbat dig på något sätt?

– Nej, det har inte det, jag har haft jättetur. Jag går genom en cancerbehandling och det har gått alldeles utomordentligt. Jag tycker att jag har en bra vård, men jag förstår att det finns problem eftersom det är långa köer på vissa håll.

Och när du hör politikerna?

 – Det är mycket löften nu, och det är nog lite valfläsk på gång, den känslan har jag nog hela tiden, säger Tommy Ekman.

Anna Brostedt, enhetschef på hudmottagningen, och cancersamordnaren Helene Öberg är osäkra på hur mycket löftena är värda.

– Vad jag tänker om det här? Att det är en massa ord och pengar. Men inte mycket handling bakom.

– Det står bara lite satsningar på äldreomsorgen, och lite mobila team, och det här att dom har pratat länge om att man ska använda pengarna till att behålla och anställa personal i vården. Det har vi sagt i många år nu, det har inte hänt så mycket, reflekterar Anna Brostedt.

Så det här biter inte på dig så mycket?

– Nej, inte ett dugg!

– Det är positivt så klart, att man går ut med att man ska göra satsningar, men det är lite för spretigt, för att vi ska ta det på fullt allvar, säger Helene Öberg.

– Det är valår i år, säger jag som slutkommentar, säger Anna Brostedt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista