Stoppsignal längs med järnväg.
Kommunerna kan behöva förhandla nya avtal om bygget av ny stambanan drar ut på tiden. Foto: Johan Nilsson / TT

Om snabbtågen dröjer kan avtalen behöva förhandlas om

2:27 min

Socialdemokraterna och Miljöpartiet kom i dag överens om att höghastighetstågen ska vara klara 2045. Enligt Lena Wallentheim (S) kan det betyda att kommunernas avtal med staten kan behöva förhandlas om.

Regeringen har idag kommit fram till en kompromiss om att bygget av en stambana ska vara klart 2045. Tidigare har staten genom Sverigeförhandlingen kommit överens med kommunerna om att stambanan ska stå färdig 2035.

– Jag är positiv till att överenskommelsen nu finns. Det är en betydligt snabbare utbyggnad än man presenterat från Trafikverket tidigare, säger Lena Wallentheim (S), kommunalråd i Hässleholm, som förhandlat mot staten i Sverigeförhandlingen. Lena Wallentheim är också ordförande i intresseorganisationen Stambanan.com.

Ett av statens motkrav på de städer som får stopp längs med stambanan är att kommunerna ska bygga bostäder. Om dagens kompromiss från regeringen blir verklighet så menar Lena Wallentheim att motkraven måste ses över.

– Vi har alla tagit en överenskommelse och ett avtal med Sverigeförhandlingen. Den här frågan måste vi koppla tillbaka om det är ett annat årtal som gäller, säger Lena Wallentheim.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista