Öresundståg på Malmö C nere i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT
Foto: Johan Nilsson/TT

Skånetrafiken redo med bussar över bron vid dansk strejk

Senast i midnatt ska det komma besked om det blir storstrejk i Danmark nästa vecka. Alla tåg över Öresundsbron kommer att ställas in vid strejk.

En dansk storstrejk kan utbryta den 22 april. Det kan också bli så att strejken skjuts fram 14 dagar. Vid strejk kommer inga tåg att köra över Öresundsbron.

Knappt 14 000 pendlar dagligen över Öresund varav de allra flesta pendlar från Skåne till Själland i Danmark, enligt Öresundsinstitutet.

"Vi har fått klartecken på att vi får lov att köra busstrafik. Nu planerar vi hur busstrafiken ska köra på bästa möjliga sätt för våra resenärer. Så fort det är beslutat kommer vi att informera om det", skriver Skånetrafiken på sin hemsida på tisdagen.

Skånetrafiken rekommenderar ändå att resenärer köper sina månadskort som vanligt eftersom det kommer vara möjligt att återlösa sitt periodkort och få pengarna tillbaka för återstående dagar om man inte vill åka buss.

Pendlarna ska också kunna återlösa enkelbiljetter om man inte har kunnat resa.

Inga tåg kommer att köra i Danmark, men metro och busstrafik kör som vanligt, enligt Skånetrafiken.

Anledningen till storstrejken är att avtalsförhandlingarna för både kommun-, region- och statsanställda har gått i baklås och om parterna inte kommer överens kommer cirka 100 000 offentliganställda att strejka.

Strejken som är utlyst till den 22 april kommer påverka Danmark, men det är arbetsgivarens motdrag, lockouten av närmare 420 000 offentliganställda sex dagar senare, den 28 april, som kommer få verkligt stora konsekvenser.

Skolor och förskolor kan komma att stängas. Kollektivtrafik, bland annat tågen till och från Sverige, kommer stå stilla och sjukhus kommer skjuta upp icke livshotande operationer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".