Sixten Svensson är en av de aktiva i Lönsboda samhällsförening som tagit fram minnemärket.
1 av 2
Sixten Svensson är en av de aktiva i Lönsboda samhällsförening som tagit fram minnemärket. Foto: Marie Sandgren/Sveriges Radio
Själva minnemärket döljer sig under en presenning fram till invigningen på lördag
2 av 2
Själva minnemärket döljer sig under en presenning fram till invigningen på lördag Foto: Marie Sandgren/Sveriges Radio

Karl XI brände ner alla gårdar utom två - nu invigs minnesmärke

3:00 min

62 av Örkeneds sockens 64 gårdar brändes ner 21 april 1678. På lördag invigs minnesmärket av historieprofessorn Dick Harrison.

Det var Karl XI som gav order om detta försök att utrota alla snapphanar, i alla fall de som bodde i Örkeneds socken. 340 år senare har samhällsföreningen i Lönsboda, som är huvudort i socknen, tagit initiativet till ett minnesmärke till händelsen som fått mycket lite uppmärksamhet i historieböckerna.

– Det är vinnaren som skriver historien, säger Sixten Svensson som är författare och fd TV-producent. Och ättling till en av de som överlevde.

Han har i alla fall dragit sitt strå till stacken för att göra händelsen känd genom flera böcker om snapphanetiden och genom att föreläsa i de lokala skolorna.

Själva minnesmärket är placerat mitt i Lönsboda och omges ännu av en del hysch-hysch. Först på lördag är det avtäckning. Vi får chansen att titta under presenningen som ännu täcker den. Och ser ett stort granitblock med två små gårdar och 62 fiberoptikljus som ska symbolisera gårdarna som brann ner till grunden. Bredvid finns en stolpe där historien berättas.

Så hur gick det med själva utrotningen då? Ja, den misslyckades - sockenborna blev varnade och hann fly. Men socknens invånarantal på ca 700 halverades efter den svält och alla andra problem som följde i bränningens spår.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista