karta
Så här ser översvämningsrisken ut i området. Foto: Länsstyrelsen i Skåne

Länsstyrelsen stoppar utökade byggplaner vid havet

4:57 min

Länsstyrelsen i Skåne stoppar Kristianstad kommuns planer på att tillåta större hus vid Helge ås utlopp i havet söder om Yngsjö.

Kristianstad kommun vill ändra detaljplanen för omkring 300 fritidshus vid Helge ås utlopp i havet. Det för att kunna utöka byggrätten från 70 kvadratmeter till 140 i södra delen av Nyehusen och norra delen av Furubodaområdet i Yngsjö.
 
Länsstyrelsen i Skåne säger nu nej, och upphäver beslutet då man menar att ändringen innebär ökade översvämningsrisker.

– Att fördubbla byggrätten innebär att större risker byggs in i ett område som redan är sårbart för översvämningsrisker. Det är utsatt för översvämningsrisk från två håll, både från havet och Helge å, säger Ola Melin, länsöverdirektör på Länsstyrelsen Skåne.

– Dessutom skapar större byggnader ökade förutsättningar för permanent boende, vilket skulle spä på problematiken på platsen ytterligare, säger Pär Persson, vattenstrateg på Länsstyrelsen Skåne.

Varför har ni inte flaggat för det här tidigare i processen?

– Vi kunde absolut varit tydligare men samtidigt är världen inte statisk. Vi har under resans gång tillgodogjort oss en mängd ny kunskap på området. När det gäller höga vattenstånd, havsvattenhöjning och erosion så har det kommit en hel del rapporter i ämnet det sista året, säger Ola Melin.

Tror du vi får se fler sådana här exempel när ni går in och sätter stopp för nybyggen?

– Jag är rädd för det. Tittar vi längs Skånes kust i olika avseende så ser vi det här med översvämningsrisken och det rimmar illa med att alla vill bo nära havet så där får man försöka hitta rätt avvägning, säger Ola Melin. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista