Bildmontage
Politiska utspel varvades med beslut om Skånetrafikens biljettrabbatt och ökad e-demokrati. Foto: TT

Så påverkas skåningarna av den nya given

5:03 min

Så här några månader innan valet passade de folkvalda i regionstyrelsen på att göra politiska utspel. Det blev också beslut om resande och e-demokrati.

Till exempel valde Vänsterpartiet att lyfta fram sin syn på att det förekommer diskriminering inom vården och som det behöver göras något åt.

– Vården ska ges till alla efter behov oavsett behov men i realiteten ser vi att det är stor skillnad. Det vill vi ändra på, säger Sara Svensson (V), som är gruppledare i Region Skåne. 

De styrande Socialdemokraterna och Miljöpartiet ville prata ekonomi.

– Efter flera års hårt arbete har vi fått god kontroll över Skånes ekonomi. Vi har nu låg kostnadsutveckling. Första kvartalet 2018 ser bra ut, säger Henrik Fritzon (S), som är regionstyrelsens ordförande.

Alliansen, det vill säga Liberalerna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna, tar däremot fasta på de ekonomiska orosmomenten framöver och vill ändra Region Skånes och sjukvårdens organisation.

– Vi tycker att det är för centralstyrt nu, säger Birte Sandberg (C), som är gruppledare i Region Skåne.

Vilka problem som patienter har idag skulle det här lösa?

– Det kan vara operationsköer, säger Birte Sandberg.

Förutom politiska utspel var det beslut i regionstyrelsen. Duo/familj-biljetten ersätts med Tillsammansbiljetten med 20 procents rabatt på resor till Danmark. Ett beslut som kritiserades av Vänsterpartiet som en försämring men som stöddes av övriga partier.

Det var också ett beslut om att skåningarna från och med nästa år får komma med så kallade e-förslag via nätet.

– Vi tycker det är positivt att medborgarna kan göra sin stämma hörd även mellan valen. Stöds förslaget av 1300 personer så tas det upp, säger Patrik Jönsson (SD), som är regionråd.

Det blir också nya riktlinjer för politiker och partier att göra besök hos sjukvården.

– Vi tycker det är viktigt att kunna göra studiebesök och sätta sig in i de verksamheter som vi styr över. Vi har upplevt att det har varit otillfredsställande, säger Carl Johan Sonesson (M), som är regionråd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista