sjukdom på odlingsväxter
Nematoderna angriper bland annat potatis och morötter och lever i rötter och underjordiska växtdelar. De får potatis och andra växter att bilda knutor, så kallade galler, på rötterna. Foto: Wim Wesemael, ILVO, Belgium

Ovanlig parasit hotar skånsk potatis

1:15 min

Det andra fallet av den lilla rundmasken Rotgallnematod har konstaterats i Sverige. Den här gången i prover från åkermark öster om Kristianstad.

Det är arten Meloidogyne chitwoodi som hittats i åkermark öster om Kristianstad.

Det är en liten rundmask som kan angripa potatis, morötter och andra grödor. Skadorna kan bli omfattande och göra skörden omöjlig att sälja uppger Jordbruksverket.

– Den går in rötterna och bildar små galler och hindrar rötterna från att utvecklas normalt, säger Carin Bunnvik, enhetschef på Jordbruksverket.

Fallet i Skåne är det andra konstaterade i Sverige. I höstas upptäcktes Rotgallnematod i en potatisodling utanför Sölvesborg i Blekinge.

I samverkan med Jordbruksverket ska odlaren nu vidta åtgärder för att hindra spridning av rundmaskarna från fältet.

– Om vi skulle få den spridd i de här trakterna blir det i princip omöjligt att odla potatis på fälten eftersom kvalitetsförlusterna blir så stora, säger Carin Bunnvik.

Jordbruksverket ska också inventera närområdet för att ta reda på om fler fält kan ha drabbats.

Det låter dramatiskt?

– Det är väldigt dramatiskt och därför finns det stränga regler kring de här växtskadegörarna. 

Rotgallnematoden kan komma in i odlingen på olika sätt. Det troligaste är från utsäde eller växtmaterial.

– Maskiner och redskap som för med sig jord innebär också en risk och vi jobbar nu för att begränsa spridningen utifrån hur jord och växtmaterial sprids. Vi försöker också kartlägga hur nematoderna kan ha kommit till det aktuella fältet.

– Än så länge har vi bara två kända fall och vi hoppas att det inte ska vara så vitt spritt i Sverige, säger Carin Bunnvik.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista