Emmas Melloblogg

"Inga problem för Benjamin att dansa sig vidare"

5:57 min

Benjamin Ingrosso dansade sig lätt vidare till finalen. Att han fick sällskap av Serbiens balkanhouse är för mig en gåta.

Krönika: Detta är en personlig betraktelse. Åsikter som uttrycks är krönikörens egna.

Puh – Sverige gick vidare och jag kan därmed fortsätta att titta på Eurovision. (Lovade ju i förra blogginlägget att jag skulle bojkotta tävlingen för all framtid om Sverige hade missat final!). Ett stabilt framförande av Benjamin, och den uppmärksamme märkte att ljudbilden skiljde sig lite från den svenska tävlingen eftersom Eurovision inte tillåter förinspelad sång/sångpålägg. Så kören har utökats från två till fem personer om jag inte minns fel och effekterna är lite annorlunda.

Att numret är så annorlunda producerat i tv-rutan – nära och enbart med Benjamin – gör att det skiljer sig åt från alla andra som istället satsar på storslagna arenavyer. En tävling i tävlingen verkar vara den som lyckas avverka så mycket scenyta som möjligt, och har mest blinkande lampor och pyroteknik. Effektfullt om det handlar om ett nummer... men inte 18 i rad.

Norge, Moldavien, Australien, Ungern och Ukraina kunde jag också lätt pricka av i mitt förhandstips och gick mycket riktigt vidare. Danmark och Slovenien hamnade precis utan mitt tips, men tog sig till final. De rödvita vikingarna tycker jag är tråkiga, då är det mer kraft i Sloveniens bidrag.

Att Serbiens konstiga låt (balkanhouse) kunde ta sig vidare är för mig en gåta, och rockkvoten fick fyllas av inte bara Ungern utan även sällskap av Nederländerna (med Waylon som kom tvåa i Eurovision 2014 då Sanna Nielsen kom trea). Synd att Lettlands Bond-inspirerade låt med bra sångerska inte tog sig vidare.

Skämskudden kom fram under programledarnas dansnummer. Den enda som klarade det med någorlunda hedern i behåll var återigen Felomena som gestaltade Loreen och så fort tonerna av "Euphoria" spelades började arenan koka.

Startordningen till finalen är presenterad - Sverige går ut som land 20 av 26, Israel som 22:a och Cypern näst sist. Mer om min finaltippning i morgon, lördag!

Till sist. Edward af Sillén förklarade att Serbien är det enda landet som vunnit på sitt första försök. Schweiz räknas inte 1956, då de deltog med två låtar... "Det är den här typen av kunskap som gör att jag hade väldigt få vänner i skolan!"

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista