Tidig sådd minskar jordloppans framfart i rapsen

2:03 min

Att så rapsen tidigare minskar risken för skador orsakade av jordloppan. Det visar en studie från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Den lilla skalbaggen jordloppa kan ställa till med stora skador i rapsodlingar när de äter av de späda bladen på försommaren. Men nu har forskare vid SLU visat att det går att minska skadorna genom att så rapsen tidigare. 

– Om plantorna har hunnit växa upp lite när den stora jordloppeinvasionen kommer så klarar de angreppen mycket bättre, säger Ola Lundin, en av forskarna bakom studien. 

Förr behandlades utsädet med insektsmedel, men de är inte längre tillåtna. Då rekommenderade man först att så rapsen senare, för att de små plantorna fortare skulle växa ifrån jordlopporna.

Ola Lundin och hans kollegor visar att det istället är bättre att så så tidigt som möjligt. Dock inte för tidigt, då riskerar man att frosten tar småplantorna. Jordtemperaturen bör vara sex grader innan man sår, rekommenderar han.

Att lämna växtrester som halmstubb kvar på fältet utan att mylla ner dem innan man sår, det som kallas direktsådd, kan också minska jordloppeangreppet. Det blir då nämligen svalare och fuktigare och svårare för jordlopporna att förflytta sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista