Skåne levererar i fikaguiden

1:24 min

Nu har White Guide Café korat de åtta bästa fikaställena. Enligt guiden ligger årets kaffebar i Stockholm och årets fikaställe i Glemmingebro på Österlen. Ett stenkast därifrån, i Ystad, hittar man årets bageri.

Årets bästa café ligger annars i Växjö medan det bästa konditoriet finns i Oskarshamn. En av årets pristagare, ett café, som har utsetts till "Årets Värt en resa", ligger i Tärnaby i Lappland.

– Det här är ett storstadskoncept, men vi öppnade i Tärnaby som har 600 invånare i stället, säger Ola Söderlund som driver "en liten modern coffeeshop" vid namn Familjen tillsammans med sin fru Maria Söderlund.

Möjligheten att fika på lokalt bakat tunnbröd, kaffe rostat i Lycksele och samtidigt få sig ett gott snack faller fler på läppen än enbart Tärnabys invånare.

White Guide, som utöver sin välkända restaurangguide även ger ut en kaféguide. Det handlar om kaffeserveringar som har "presterat eller presenterat upplevelser utöver det vanliga". Enligt guiden ligger årets kaffebar i Stockholm och årets fikaställe i Glemmingebro på Österlen.

Ett stenkast därifrån, i Ystad, hittar man årets bageri. Men den som är särskilt intresserad av kaffe- och bakverkskultur ska styra kosan till just fjällorten Tärnaby, om man får tro White Guide Café.

Motiveringen? Kaffestället har "skapat en oas för kvalitetsmedvetna fika- och fjällturister", skriver guiden i ett pressmeddelande. Hos det prisade fiket Familjen jublas det i kväll.

– Det här är kött- och potatisland och folk dricker perkolatorkaffe. Man är inte van vid cafékultur, men många är tacksamma för att få in en storstadskänsla i en liten ort i glesbygden, säger Ola Söderlund.

Här är White Guide Cafés bästa fikaställen

Årets bästa café: PM Bröd & Sovel, Växjö

Årets konditori: Nilssons Konditori & Bageri, Oskarshamn

Årets kaffebar: Johan & Nyström, Stockholm

Årets stjärnskott: Leijon Stenugnsbageri & Konditori, Uppsala

Årets hållbara café: Annas hembageri, Mariefred

Årets "Värt en resa": Familjen, Tärnaby

Årets fikaställe: Olof Viktors Bageri och Café, Glemmingebro

Årets bageri: Söderberg & Sara Stenugnsbageri, Ystad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista