Tio miljoner

Fortsatt nej till kylda drycker på Systemet

3:20 min

Inga kylda drycker på Systembolaget, trots att frågan varit uppe i riksdagen och debatterats flera gånger så är det alltså ingen förändring i sikte.

Men Manuel Garrido från Båstad som ursprungligen kommer från Spanien tycker att det är märkligt att man inte kan köpa kylda alkoholhaltiga drycker i Sverige.

– Om man spontant vil bjuda hem en kompis och vill bjuda på en öl så kan man inte köpa kall öl. I mitt hemland Spanien kan man köpa kall öl i alla affärer. Hur kommer det sig att Systembolaget inte säljer kall öl?

Matilda Dannetun, pressekreterare på systembolaget menar att en försäljning av kylda drycker på Systemet skulle öka de spontana inköpen och leda till ökad alkoholkonsumtion.

– Systembolaget är ett annorlunda företag, för vi är inte ute efter att sälja så mycket som möjligt. Vi finns till för att alkoholskadorna ska bli färre, säger Matilda Dannetun.

 Systembolaget ska förhålla sig neutralt i förhållande till sina leverantörer, och den biten blir komplicerad om man då samtidigt väljer ut några enstaka sorter och placera dem i kylar förklarar hon. Matilda Dannetun säger vidare att det skulle uppfattas som ett aktivt val och särbehandling. Dessutom visar enligt Matilda Dannetun flera studier att vi i Sverige har en lägre alkoholkonsumtion jämfört med andra länder i Europa.

– Vi dricker ganska lite i Sverige, vi håller konsumtionen lägre än andra länder i Europa.

 Men Manuel Garrido som bott i landet i några år ser en tydlig skillnad när det gäller synen på alkohol mellan Sverige och Spanien. Han anser att alkoholfrågan är laddad i Sverige och upplever att det är känsligt att tillexempel ta ett glas vin till maten en vanlig vardag, samtidigt som ingen höjer på ögonbrynen om man konsumerar stora mängder på helgen.

– I Spanien är alkohol en naturlig del av måltiden. Jag upplever att det i Sverige kan vara känsligt att ta ett glas vin till maten måndag till fredag då man jobbar. Men på helgerna kan man dricka en hel flaska sprit och det anses normalt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista