Få kvinnor leder stora företag – Skåne sämst

Endast två av de 50 största företagen i Skåne leds av kvinnor. Nu kräver chefsorganisationen, som gjort kartläggningen, att politiker ändrar lagar.

Endast två av de 50 största företagen i Skåne leds av kvinnor. Det här visar en kartläggning av Sveriges chefsorganisation Ledarna och analysföretaget Bisnode. Därmed är Skåne sämsta länet i Sverige.

– Detta är bedrövande siffror, säger Annika Elias, ordförande Ledarna, i ett pressmeddelande. Förutom en ren rättvisefråga har vi inte råd med det kompetensslöseri det innebär.
 
Nu tycker Ledarna att politikerna ska lagstifta för jämställdhet på områden som börsbolagsstyrelser och föräldraförsäkringen, eftersom det kan påverka jämställdheten i yrkeslivet.

I kartläggningen har de 50 största företagen i varje län eller region valts ut, vilket ger en total om 1 050 företag i landet. Av dessa företag hade endast 106 företag en kvinna som vd. Bäst är Stockholm där nio av de 50 största företagen har en vd som är kvinna.

Kvinnor som är vd

De 50 största företagen i varje län eller region har valts ut, vilket ger en total om 1 050 företag i landet. Av dessa företag hade endast 106 företag en kvinna som vd. (Län/Kvinnor som är vd) 

Stockholm 9

Halland 8

Örebro 8

Östergötland 7

Kalmar 7

Gotland 7

V:a Götaland 6

Västernorrland 6

Uppsala 5

Dalarna 5

Västerbotten 5

Kronoberg 4

Västmanland 4

Gävleborg 4
 
Norrbotten 4

Södermanland 3

Jönköping 3

Blekinge 3

Värmland 3

Jämtland 3

Skåne 1

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista