Handbollsbild
P4 Kristianstads handbollsexpert sammanfattar herrarnas handbollssäsong. Foto: Thomas Johansson/TT & Sveriges Radio
Glenn Göranssons handbollsvärld

Handbollsligan 2017/2018 – så här var den

Det har blivit dags att knyta ihop säcken för Handbollsligan och det gör jag genom att sammanfatta min uppfattning, lag för lag. Håll till godo.

Krönika: Detta är en personlig betraktelse. Åsikter som uttrycks är krönikörens egna.

OV Helsingborg kom sist i tabellen och sejouren i Handbollsligan blev alltså bara ettårig. Själv tippade jag att OV skulle hamna på kvalplats men laget räckte helt enkelt inte till. För många vek ner sig och Oskar Hanssons skada blev nog mer kostsam än vad folk tror. Linus Nilsson har ett skott som hör hemma i HBL och Niklas Kraft är en väldigt duktig målvakt men det räckte inte och nog hade åtminstone jag väntat mig mer av David Florander även om han nu missade tolv matcher på grundav skada. Hade också förväntat mig mer av Andreas Thynell men motivationen försvann med allt bänksittande och till slut kastade han in handduken, kroppen orkade helt enkelt inte. OV får nu ladda om i Allsvenskan där de säkert kommer blanda sig i toppstriden kommande säsong.

***

Karlskrona blev en stor besvikelse. Hamnade näst sist och klarade sig kvar i ett kvaldrama som fortfarande svider i hela Varberg. Hade själv tippat Karlskrona i ”ingemansland” och det grundlade jag på en fin försäsong där de såg riktigt vassa ut. Tränarbyte mitt i säsongen hjälpte föga och när båda målvakterna hamnar under 20 procent är det inte så konstigt att HIF hamnade i botten. En bortavinst och 16 förluster talar också sitt tydliga språk. Kantsnidaren, Hampus Olsson och Jakob Nygren klarade godkänt, resten får underkänt i min bok. Hade laget visat den glöd som de visade upp i kvalet hade de hamnat högre upp i tabellen. Men nu ska det tydligen till att kniven rispar strupen för att Blekinges handbollsstolthet ska vakna till. 

***

HK Aranäs hamnade på tolfte plats, jag hade tippat laget sist. Tack vare några riktigt fina skalper och relativt starka på hemmaplan så skrapade Tonis pojkar ihop tillräckligt med poäng för att hålla både OV som Karlskrona bakom sig. Nu räckte det inte då Önnered blev för svåra i kvalet och därmed blir det Allsvenskan nästa säsong för plantskolan från Kungsbacka. Över 400 tekniska fel förklarar också en hel del, bland annat därför åker Aranäs ut från Handbollsligan.

***

Ricoh hamnade på elfte plats, själv tippade jag laget som tolva. Detta är laget som jag sett allra minst, i år igen, och det är väl bara att konstatera: Ricoh är helt ointressant att följa och det visar också publiksnittet som återigen hamnar i botten. Ricoh skrapade ihop 16 poäng och lyckades via kval mot Hallby från Jönköping klamra sig kvar ytterligare en säsong. Visserligen i en annan skepnad i form av AIK men det kan ju knappast bli sämre - intressemässigt alltså. Svårt att hitta ljuspunkter i Ricoh men Jesper Linnéll med sina 80 procent från linjen ska ha credd.

***

IFK Skövde hamnade på 10:e plats, jag hade tippat dem som 11:a. Återigen en säsong utanför slutspel och trots att tränaren använde sig av 27 spelare (!) denna säsong så räckte det bara till ”ingemansland”. Kristian Svensson ska med sina drygt 130 mål ha credd. Liksom Alfred Ehn, vilken talang. Jack Thurin fick stå lite i skuggan av Svensson - även denna säsong - men där har vi ett råämne som med rätt tränare och omgivning kommer att gå långt. Ska bli väldigt intressant att se vad IFK Skövde får ihop till nästa säsong.

***

Hammarby tippade jag som 9:a och det blev de också. Hade ett tag kontakt med Sävehof men det var egentligen aldrig riktigt nära. Patrik Fahlgren värvades och som han levererade, vann skytteligan och blev vald till ligans mest värdefulla spelare. Rickard Lönn hade åtminstone jag förväntat mig mer av och Martin Dolk visade då och då prov på fantastisk speluppfattning. Nils Pettersson, däremot, otroligt anonym denna säsong. Kalle Matsson tackade för sig och visst hade han varit värd ett avslut med slutspel? Nu blev det inte så och frågan är om det blir bättre nästa - tveksamt.

***

Sävehof slutade på en åttonde plats och själv hade jag tippat dem som tvåa och stark utmanare till IFK Kristianstad. Precis som ALLA andra, alltså. Starka värvningar och stora förhoppningar blev till ett enda stort fritt fall. Inte förrän i slutet på seriespelet och framförallt Ystad på bortaplan kunde man se tendenser på handboll på relativt hög nivå. Victor Fridén tackade för sig 5 matcher in i seriespelet och på vårkanten lämnade Robert Wedberg tränaruppdraget - till Anders Eliasson, som precis tackats av med blommor för sitt uppdrag som Sportchef, något som Wedberg skulle ta över vid sidan om sitt tränaruppdrag. Ja, ni förstår soppan. I slutspelet åkte man på en rejäl sväng om när HK Malmö gjorde processen kort med tre raka. Sävehof var och blev en stor besvikelse. Punkt.  

***

Guif slutade på en 7:e plats och jag jag hade tippat dem som 6:a. Gjorde det som förväntades och går runt på det man har. Ingen i laget kommer från någon av de högsta hyllorna men tre bra målvakter där samtliga hamnade på 33 procent eller högre. Emil Hansson ute till höger sticker ut och i laget finns ett flertal unga som kan bli något på sikt. Det som saknas är spets, typ Tobias Aaren och Mattias Zachrisson typ årgång 2012. Spelare som kan dundra in 10-12 på egen hand för med det material som finns nu får Guif slita hårt för varje mål och får väldigt lite ”gratis”. Men, och det ska förtydligas: med det material som Janne Ekman har till förfogande så gör laget det riktigt bra. Ut i kvarten mot IFK Kristianstad efter att snott en match från mästarna på hemmaplan.

***

Ystads IF slutade 6:a. Mitt tips var en fjärdeplats. Nye tränaren, Jerry Hallbäck kom till ett smörgåsbord där Kim Andersson är rostbiffen och i det stora hela så blev säsongen ett stort okej, åtminstone i mina ögon. Visst, hade nog förväntat mig att laget skulle vara starkare på hemmaplan men fortfarande kan man inte kalla nya Ystad Arena för sin Borg - så som man kunde med Österporthallen. Ludvig Hallbäck är fantastisk. Kim är fortfarande i världsklass - när han vill. Hampus Andersson hade det tyngre men hamnade ändå på andra plats i skytteligan. Lukas Sandell - vilken ”backup” till Kim. Utslagna i 5:e och avgörande kvart mot Alingsås. Frågan är vad som hänt om man tagit sig vidare till semi?

***

Redbergslid slutade på 5:e plats vilket var riktigt bra. Jag hade tippat dem som 8:a. Varvade dock toppinsatser med mindre bra resultat typ mot Ricoh och Hammarby och i derbymatcherna mot Sävehof kommer man fortfarande till korta. Betydligt bättre på bortaplan än hemma där man endast vann hälften av sina matcher denna säsong. Gör mycket mål (näst flest) där Tobias Johansson och Jonathan Carlsbogård står för en tredjedel av dessa. Laget är spännande där Jasmin Zuta släpper fram den ene efter den andre från egna leden. Nämnde Carlsbogård har tagit enorma kliv, fråga är om inte allra störst i hela HBL denna säsongen? Fick Lugi i kvarten och åkte ut i tre raka. Spännande att se var Redbergslid ska spela sina hemmamatcher nästa säsong om det nu inte redan är klart.

***

Lugi slutade 4:a i tabellen. Mitt grundtips var en 7:e plats. Träffade Tomas Axnér härom dagen och han liksom jag tyckte att Lugis säsong blev bättre än förväntad. Åter igen är Lugi bättre på bortaplan än hemma i Biblioteket. Säger det igen, hade Lugi lagt sina hemmamatcher i den gamla hallen hade laget figurerat i den absoluta toppen, så ”inpinkad” är den gamla, och helt funktionellt användbara, idrottshallen i Lund. Lugi har på allvar blivit av med sitt Göteborgskomplex och åker sällan från Götet utan poäng. Sex tuffa matcher i EHF-cupen gav råg i ryggen åt lagets unga garde vilket man verkligen visade i slutspelet. Ut med Zutas gäng i tre raka och pressade verkligen Kristianstad till det yttersta. Hatten av för Lugi och för Tomas Axnér som är mästare på att få ut det yttersta av sitt manskap.

***

Alingsås slutade 3:a i Handbollsligan. Jag tippade dem som 5:a. Lika bra hemma som borta det vill säga elva vinster och fem förluster. Tappade flera nyckelspelare inför säsongen och sänkte därför målsättningen. Gjorde väl egentligen lite mer än vad som kunde förväntas och var väldigt nära en ny final men Malmö blev för svåra till slut. Tryckte till Ystad i en kvartsfinal som bjöd på det mesta. Oscar Bergendahl har dragit ett enormt lass och var såklart starkt bidragande. Liksom Felix Claar. Lagets store lilla stjärna är William Andersson Moberg som visar upp ett fantastiskt moget spel trots sin ringa ålder. Tänk den dag när han är ikapp rent fysiskt, då blir han ostoppbar. Andreas Berg till slut, vilken kille. Tänk er honom i Robinson och alla dessa enmansintervjuer - tittarsuccé, garanterat.

***

HK Malmö gjorde sin bästa säsong någonsin och slutade två i tabellen, jag hade dem som trea. Trots att deras kanske bäste spelare, Robert Månsson, har varit borta hela säsongen på grund av skada så gick laget hela vägen till final. Imponerande, minsta sagt. Laget har dessutom pressat Kristianstad rejält både hemma och borta och inte minst - i finalen. Fem spelare gjorde över 100 mål i grundspelet vilket visar på bredd och hot från alla möjliga håll. Bästa målvaktsparet i serien (statistiskt) gör såklart sitt men också fruktansvärt staka på hemmaplan, bara Kristianstad var och är värre. Europacupspelet blev däremot ett fiasko så det glömmer vi. HK Malmö är i toppen för att stanna och nästa säsong är Robert Månsson med på banan igen...

***

IFK Kristianstad slutade i topp och det tippade alla - även jag. Rent hus på hemmaplan även denna säsong men däremot sju tappade poäng på bortaplan, sämst facit på flera år. Var ett frikast på stopptid från att sviten skulle spricka i hemmamatchen mot Malmö men Olafur Gudmundsson tryckte in den bakom Dan Beutler. Ola Lindgren använde sig av 20 spelare och då förstår ni att många gick tungt - inte minst Albin Lagergren som dessutom spelade i princip nonstop i landslaget. Valter Chrintz fick sitt stora genombrott men egentligen inte i HBL utan i Champions League där han visade noll respekt när han väl fick chansen. Linjespelet har varit ifrågasatt och det med rätta, det är inga ”sugproppar” a lá Erik Fritzon som huserar på sex meter i Kristianstad men klart godkänt för duon - i det stora hela. Stig Tore Moen Nilsen har blandat och gett, både på och utanför planen. Tim Sörensen har varit fantastisk trots stora skadeproblem. Fjärde raka SM-guldet bärgades vilket i princip alla tippade på förhand. Grattis IFK Kristianstad.

Tjing.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".