Utbränt kärnbränsle är bortforslat sedan tidigare men kvar finns metall från kärnkraftsreaktorerna och annat byggnadsmaterial med radioaktiv strålning.
1 av 3
Uran, som används till kärnbränsle, förbjuds att brytas i Sverige. Foto: Jerker Hagman / Sveriges Radio
Spannmålsfält under blå himmer med moln.
2 av 3
Det nya förbudet utesluter uranbrytning på Österlen. Foto: Jerker Hagman / Sveriges Radio
Leif Sandberg (C) kommunstyrelsens ordförande i Tomelilla.
3 av 3
Leif Sandberg (C) är kommunstyrelsens ordförande i Tomelilla. Foto: Malin Thelin / Sveriges Radio

Förbud utesluter uranbrytning på Österlen

1:31 min

När nu uranbrytning förbjuds i Sverige kommer reaktioner från Österlen. Tomelillas kommunalråd Leif Sandberg (C) välkomnar beskedet.

Det var på onsdagen som riksdagen beslutade om ett förbud mot uranbrytning i Sverige. M, SD, L och KD motsatte sig förslaget men en majoritet bestående av V, S, MP och C  klubbade igenom förbudet.

Det nya beslutet utesluter nu de tidigare planerna på uranbrytning på Österlen. Tomelillas kommunalråd Leif Sandberg (C) välkomnar förbudet.

– Det är en bra och efterlängtad lagstiftning.

Hade inte uranbrytning gynnat ekonomi och sysselsättning?

– På kort sikt ja. Men på lång sikt är de mest värdefulla naturresurserna fin miljö och rent vatten, som vi också säljer till besökarna. Vi ska inte ha uranbrytning eller gruvor på Österlen, säger Leif Sandberg (C).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista