Folk utrymmer
1 av 2
Passagerare utrymde tåget i Hyllie Foto: Sofie Singbrant Söderberg
Evakuerade resenärer fick ta ersättningsbuss för att komma vidare.
2 av 2
Evakuerade resenärer fick ta ersättningsbuss för att komma vidare. Foto: Läsarbild.
Malmö

Passagerare utrymde strömlöst tåg på egen hand

1:28 min

Ett hundratal passagerare började utrymma ett strömlöst Öresundståg på egen hand utanför Hyllie på torsdagskvällen. Resenärer berättar om hur passagerare vällde ut på spåret.

Tåget som var på väg till Hässleholm var försenat redan från start från Köpenhamn, där signalfel orsakade flera inställda tåg och tusentals strandade resenärer under kvällen. 

– Det var ett kort tåg och tåget före hade inte avgått så det var packat och riktigt varmt. När vi äntligen kom fram till Hyllie blev det helt stopp och strömlöst, där stod vi en timme utan information och ventilation, säger Hugo Krantz. 

Skånetrafiken bekräftar situationen.

– Det var helt enkelt lite kaosstämning, man vill ju ut det var ju väldigt varmt, man hade ingen klimatanläggning igång och det var ingen riktigt bra situation, säger Mark Fenzel, informatör på Skånetrafiken. 

Efter nära en timme på det strömlösa och varma tåget berättar Hugo Krantz om hur dörrarna på det strömlösa tåget plötsligt gick upp.

– Om de öppnades av lokföraren vet jag inte, men folk började evakuera på egen hand, sen dök räddningstjänsten upp, men då hade halva tåget redan gått ut på spåret, säger han.

Skånetrafiken vet inte varför dörrarna gått upp innan räddningstjänsten var på plats.

– Jag kan inte uttala mig, men naturligtvis finns säkert ett samband mellan ett stillastående tåg och personer på spårområdet, säger Mark Fenzel, informatör på Skånetrafiken.

Vad finns de för risker om personer tar sig ut själva?

– Det finns ju en risk att det fortfarande är tågtrafik som är ute och kör. Det är farligt absolut. Naturligtvis ska man inte kunna det, men i det här fallet var det väl så varmt och folk började svimma. Det var väl ingen enkel situation.

Bristen på information upprörde flera passagerare.

 –Vi fick ingen som helst information, om det berodde på att tåget var strömlöst och de inte kunde säga något vet jag inte men att som passagerare sitta fast i den värmen utan information är katastrofalt dåligt, säger Hugo Krantz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista