Rhoca-Gil skador överdrivna

LUND. Det finns inga medicinska belägg för att så många som 15 tunnelarbetare fortfarande efter fem år har sjukdomssymptom på grund av akrylamidförgiftning.
Det visar en ny läkarundersökning som Yrkes- och miljömedicinska kliniken vid Universitetssjukhuset i Lund har gjort.

I höstas gjorde tidningen Byggnadsarbetaren en enkät där 15 arbetare uppgav att de fortfarande hade besvär som berodde på akrylamidförgiftningen i samband med hanteringen av tätningsmedlet Rhoca-Gil i Hallandsåstunnlarna.

Det var betydligt fler än tidigare läkarundersökningar visat. Och därför bestämde sig Yrkes- och miljömedicinska kliniken för att undersöka tunnelarbetarna en gång till.

22 arbetare som tidigare visat sjukdomssymptom har undersökts. Fyra av dem har fortfarande besvär. Hos tre av dem kommer det och går, hos den fjärde finns besvären hela tiden. Undersökningen visar också att fem tunnelarbetare är oroliga för att de kan bli sjuka i framtiden eftersom de utsatts för akrylamid.

Att resultatet av den nya läkarundersökningen skiljer sig från Byggnadsarbetarens enkät beror enligt Yrkes- och miljömedicinska kliniken på att arbetarna har krämpor och symptom som orsakas av annat än akrylamiden. Men att de tolkat det som om akrylamidförgiftningen är orsaken. Till exempel har det visat sig att sju av tunnelarbetarna har sjukdomssymptom som beror på vibrationsskador.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".