Överåklagaren kritiserar våldtäktsutredning

NORDVÄSTSKÅNE. När en rå våldtäkt skulle utredas brast kommunikationen mellan polis och åklagare. Därför ska dokumentationen bli bättre framöver.
Så avslutar överåklagare Sven-Erik Alhem det uppmärksammade fallet med en sexbrottsling från Båstad som greps först sedan han rövat bort en tolvårig flicka från Ängelholm.
I augusti förra året vände sig en kvinna till polisen i Lund och berättade hon hållits som sexslav i mannens specialinredda sexstudio i Båstad. Kvinnan lyckades sedan peka ut honom vid en fotokonfrontation. Men mannen greps aldrig och polisen genomförde heller aldrig någon husrannsakan hos honom, vilket hade varit en normal åtgärd. I december anmälde ytterligare en kvinna att hon våldtagits av Båstadsbon. Men mannen hamnade inte i polisens arrest förrän han rövade bort flickan en vecka senare. Mannen dömdes i tingsrätten till åtta års fängelse för övergreppen mot flickan och de båda kvinnorna. Fallet avslutades nyligen i hovrätten dit Båstadsbon vänt sig för att få straffet mildrat.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista