Brand i moské utreds som hatbrott

2:21 min

Polisen kommenterar inte eventuella motiv till branden i en moskélokal i Hässleholm i helgen. Händelsen rubriceras som grov mordbrand men klassas även som ett hatbrott.

 – Vi har rubricerat det som ett hatbrott och det är ju när man angriper en person eller en grupp av människor på grund av deras hudfärg, trosbekännelse, sexuell läggning eller någonting liknande. Nu har man angripit den här moskén och då har vi satt underrubriken hatbrott, säger Anders Svensson, chef för grova brott i polisområde sydvästra Götaland.

Det var i lördags kväll som branden utbröt i lokalen som ligger i källarplan i ett flerfamiljshus i Hässleholm. Polisen misstänker att branden är anlagd.

– Vi kan konstatera att det uppstått bränder på mer än ett ställe, där är mer än en brandhärd, säger Anders Svensson.

Polis har idag inlett en teknisk undersökning. Den väntas fortskrida i alla fall också imorgon. Bland annat ska platsen inspekteras av specialutbildade brandhundar.

Det finns vittnen till händelsen men polisen efterlyser fortsatt fler iakttagelser.

– Vi vill inte alls gå ut med vad vittnena har berättat eftersom vi är i förundersökningens inledning. Då är det väldigt viktigt att varje vittnesuppgift för stå för vad den har sett och hört.
 
Eventuellt motiv bakom vill polisen i nuläget inte kommentera. Det finns för närvarande ingen misstänkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista