Tufft för spannmål och vall i torkan

4:47 min

En och annan åskskur på sina håll - annars har det inte kommit många regnstänk på länge här i Skåne. Vilket märks ute på många åkrar och fält.

Så här långt är det framför allt spannmål och vall som påverkats av torkan, hur mycket beror bland annat på hur vattenhållande jorden är, berättar Per Erik Holmgren, som är växtodlingsrådgivare för HIR Skåne på Österlen.

I vissa områden ser det väldigt taskigt ut, beroende på värmen.

Andra faktorer som påverkar är naturligtvis om man har möjlighet att bevattna och hur varmt det varit, men även exempelvis hur förhållandena var vid sådden. 

- I vissa områden ser det väldigt taskigt ut, beroende på värmen har det bränt ner grödan riktigt, och det är mer inne i Mellanskåne, där temperaturen varit ännu högre och på riktiga sandjordar, säger Per Erik Holmberg.

Per Erik Holmgren driver själv ett lantbruk med växtodling vid kusten strax utanför Skillinge. Här har havet och en nordostlig vind hjälpt till att hålla temperaturen lite svalare, och det har också kommit lite dagg nu och då, berättar han.

 - Så trots de här torra lätta jordarna har vi klarat oss helskinnade någorlunda tills för en vecka sedan, sedan började det verkligen ta hårt, säger han.

De som har möjlighet vattnar, annars är det inte så mycket att göra mer än att noga överväga hur mycket resurser man ska lägga på gödsling och bekämpning utöver bladlössen, menar han. 

- Det är det bästa sättet att möta ekonomin ett sådant här år, det är att hålla i börsen, säger han.

Vi åker iväg till ett fält med maltkorn vid gården för att titta på hur torkan påverkat tillväxten. Per Erik Holmgren drar upp en planta och visar. 

- Den är sådd ganska tidigt, så den går i ax nu, och det som har hänt är att många av de skott som egentligen skulle gått fram så att det skulle bli fler ax, de har retarderat beroende på torka och kvävebrist.

- Så de flesta plantorna levererar inte mer en max två, kanske ibland ett ax, per sådd kärna, jämfört med att man kanske många gånger annars har minst tre per sådd kärna, så det kommer att vara ett tapp beroende på antal skott som har minskat.

Tror du att det blir sämre än ett genomsnittsår för spannmål?

- När det gäller spannmål tror jag att det blir mindre än de senaste tio årens genomsnittsskördar, säger Per Erik Holmgren.

En annan bit för djurproduktion är halm, till foder och strömedel, och den kommer också att bli betydligt mindre i år, man får färre antal halmstrån och de blir inte mer än hälften som långa heller.

För de lantbrukare som har djur, är vallskörden viktig, alltså ensilage och hö, men på flera håll har årets förstaskörd varit mindre än normalt, berättar Per Erik Holmberg. Och nu behövs regn för att andraskörden ska komma igång ordentligt.

- I och med att det är så torrt stannar fälten av istället, det är klart att det kan komma igång längre fram, så det blir skörd fram i juli månad, men det blir inte optimalt.

Även för beten, som många har som foderkälla till djuren just nu, kan torkan bli problematisk.

- Och en annan bit för djurproduktion är halm, till foder och strömedel, och den kommer också att bli betydligt mindre i år, man får färre antal halmstrån och de blir inte mer än hälften som långa heller, så det kommer säkert att bli en prisuppgång på halm, säger Per Erik Holmgren.

Vi tar en promenad ut i rapsfältet vid Per Erik Holmgrens gård, där ser det bättre ut, tycker han.

- Rapsen är så långt framme att den har väl klarat sig - den som hade förmåga att klara sig, säger han.

- Vad det blir för skörd är jättesvårt att säga, men jag tror att många blir till och med positivt överraskade, för rapsen har blommat hyfsat länge och förgrenat sig bra, så det handlar nu om att kärnorna ska orka att matas. 

Några som gillar värmen är däremot sockerbetorna, berättar han.

- Det är perfekt väder för sockerbetorna, de är riktigt frodiga, fortsätter det så här kommer det att bli en toppenskörd på sockerbetor, så det är spannmålen och vallarna, det är där det kommer att märkas mest, säger Per Erik Holmgren, växtodlare och växtodlingsrådgivare på HIR Skåne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-------