Polis och ambulanspersonal vid en strand där en person befaras ha drunknat.
Arkivbild. Foto: MAJA SUSLIN / TT

Psykoterapeuten: "Därför filmar vi vid olyckor"

2:05 min

Polisen har bett människor att sluta fota och filma olyckor. Att vi trängs för att få se en olycksplats, menar terapeuten Sofia Samuelsson, är djupt rotat i oss.

Det har hänt flera gånger på sistone, vid bilolyckor och drunkningstillbud på flera håll i Skåne och Sverige att människor som samlas, inte för att hjälpa till, utan för att fota och filma.

Polisen har gått ut och uppmanat folk att sluta, men vad är det egentligen som gör, att folk agerar såhär?

Sofia Samuelsson - psykoterapeut i Kristianstad, tror att beteendet sitter djupt rotat i oss.

– Vi är flockvarelser och då har man något som kallas åskådarfenomenet. Det vill säga, står det redan fyra till fempersoner vid en olycksplats, och du kommer, så är det mest sannolikt att du också ställer dig för det gör de andra redan. Nr en grupp blir mer än fem personer bestämmer gruppen över individens vilja, säger Sofia Samuelsson.

Hon menar också att om man ofta fotar och filmar mycket i vanliga fall, kommer det beteendet att komma upp i en olyckssituation också, eftersom det är ett beteendemönster som känns naturligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".