Flödande vatten på reningsverket.
På centrala reningsverket i Kristianstad pågår ett försök för att stoppa läkemedel i vattnet. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio

Ny kunskap om miljöproblemet med medicin i vatten

0:26 min

Nya forskningsresultat visar nu att tekniken finns för att i större skala rena vatten från rester av läkemedel och hur mycket det kostar.

Rester av läkemedel som förgiftar vatten är ett allvarligt miljöproblem. Men nu konstaterar Havs- och vattenmyndigheten att tekniken finns för att rena avloppsvatten från medicin i större skala och hur mycket det kostar.

Åtta projekt och studier runtom i landet har fått pengar från regeringen. Bland annat har Högskolan Kristianstad testat rening av avloppsvatten med hjälp av aktivt kol.

– Olika lösningar har testats i olika skala. I huvudsak är det ozonering eller aktivt kol som har utvärderats samt olika kombinationslösningar, säger Margareta Lundin Unger, från Havs- och vattenmyndigheten, i ett pressmeddelande.  

En rapport om de olika projekten slår fast att rening av avloppsvatten från rester av läkemedel kostar cirka en krona per kubikmeter vatten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".