Dåliga journaler på många sjukhus

SKÅNE. Det finns så stora brister i sjukjournalerna att det innebär risker för patienterna.
Speciell kritik riktas mot journalerna för patienter med hjärtsvikt eller stroke efter en granskning av vårddokumentationen på 17 sjukhus i Skåne och Västra Götaland.
- För mycket dokumentation, för lite dokumentation och felaktig dokumentation kan påverka patientsäkerheten och framför allt påverkar det vårdkvalitén, säger revisionsdirektör Sven Arvidsson på Västra Götalandsregionens revisionsenhet till TT. Av rapporten, som sammanställts av ett konsultföretag, framgår att bristerna många gånger är allvarliga eftersom vitala uppgifter saknas eller är ofullständigt dokumenterade. Någon studie över vilka effekter den bristande dokumentationen har lett till för enskilda patienter har ännu inte gjorts. Bland de sjukhus som ingår i granskningen är Centralsjukhuset i Kristianstad, lasarettet i Helsingborg, universitetssjukhusen i Lund och Malmö, Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, Borås lasarett, Kärnsjukhuset i Skövde och Uddevalla sjukhus.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".