Algbälte i Hanöbukten utanför Kivik. Foto: Martin Höglund/TT
Algbälte i Hanöbukten utanför Kivik. Foto: Martin Höglund/TT

Algblomningen på gång igen

0:42 min

När sommarvädret nu har återvänt så tar också algblomningen ny fart. Växtplanktonen och cyanobakterierna finns kvar och i havet utanför östra Skåne och söder om Blekinge har algblomningen börjat göra sig påmind igen.

 – Det har börjat byggas upp igen, säger Jörgen Öberg, oceanograf på SMHI.

Den tidiga värmen gjorde att även algblomningen satte i gång ovanligt tidigt i år. Men det blåsiga och kylslagna vädret som kom lagom till alla skolavslutningar rörde om ordentligt i vattnet – åtminstone ett par dagar.

Runt midsommar syntes knappt någon algblomning alls på satellitbilderna över Östersjön.

– Det var framför allt blåsvädret som påverkade, så att blomningen som fanns på ytan försvann, säger Jörgen Öberg till TT.

Men det kan bli en kort respit nu när sommarvädret tycks ha återvänt. Växtplanktonen och cyanobakterierna finns kvar i vattnet och i havet utanför östra Skåne och söder om Blekinge har algblomningen börjat göra sig påmind igen.

– Värmen är ju tillbaka och då byggs det upp igen, framför allt till havs i Hanöbukten. Det börjar byggas upp ytansamlingar där, men det handlar inte om några extrema mängder än så länge.

När och i vilken utsträckning algblomningen kommer att påverka närmare land är dock för tidigt att säga, enligt Jörgen Öberg.

– Hur omfattningen blir totalt sett över sommaren påverkas inte exakt av när blomningen börjar. Där är det mer lokala förutsättningar, som näringstillgången, som styr, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista