Ko.
Flera lantbrukare är oroliga för att behöva nödslakta sina djur. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Länsstyrelsen backar efter larm om nödslakt – tillåter bevattning från å

0:53 min

Länsstyrelsen backar från tidigare beslut om att inte tillåta bevattning från åar och sjöar. Många lantbrukare har hört av sig och befarar nödslakt på grund av foderbrist.

– Vi har förstått att situationen för djurbönder är akut. De behöver vattna för att få foder till vintern annars måste de nödslakta sina djur, säger Maria Nitare, vattenhandläggare på Länsstyrelsen Skåne.

Det var under onsdagen som myndigheten gick ut med ett generellt beslut att inte tillåta bevattning från åar och sjöar på grund av torkan. Risken för att vattenuttag kunde förstöra ekologiska system och djurliv i vattendragen var för hög. 

Men efter att flera lantbrukare hört av sig och varit oroliga för foderbrist och nödslakt öppnar nu myndigheten upp för vattenuttag ur Helge ås huvudfåra.

– Det är svåra avvägningar, men här har vi varit helt överens. Det är inte rimligt att nödslakta djur om det beror på att de inte får vatten till sin skörd så det blir ett vinterfoder. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista