Vattenkran med droppe av vatten
Sannolikheten är stor för vattenbrist i sommar i Skåne. Foto: Håkon Mosvold Larsen

Boende i Båstad kommun uppmanas koka dricksvattnet

3:28 min

Boende i Hov, Västra Karup, Rammsjö och Torekov uppmanas att koka sitt dricksvatten och vatten till matlagning då det kan vara förorenat.

Vattenbolaget NSVA uppmanar nu boende i Hov, Västra Karup, Rammsjö och Torekov att koka sitt dricksvatten och vatten till matlagning. Uppmaningen kommer att gälla i flera dagar tills de fått godkända prover tillbaka.

Det här beror på ett tidigare tekniskt fel som lett till att en del konsumenter blev utan vatten. Luft har då kommit in i vattensystemet vilket medför en risk för föroreningar.

- Vi vet inte vad som orsakade det tekniska felet, men bristen på vatten komplicerar situationen för oss, säger AnnaKarin Johansson kommunikationsansvarig på vattenbolaget NSVA.

VA-bolaget har skickat SMS med uppmaningen till samtliga boende som har mobil registrerad på sin fastighet i kommunen. Uppmaningen gäller fram till dess att man fått godkända vattenprover från området.

- Det handlar till att börja med om några dagar, sen får vi återkomma med nya besked, säger AnnaKarin Johansson.

Som en säkerhetsåtgärd påbörjade NSVA klorering av dricksvattnet i Hov, Västra Karup, Rammsjö och Torekov under onsdagseftermiddagen. Klorhalten ligger under gällande gränsvärde (0,40 mg/l) och är helt ofarlig, men kan eventuellt medföra en svag lukt och smak av klor. Kloret klingar snabbt av ute i ledningsnätet. Det innebär att de flesta kunder får en klorhalt som ligger under 0,10 mg/l.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".