Bland kolonisterna på Zeniths koloniområde i Malmö är det sparsamt med bevattning, men Gunborg Nordin tar hand om de allra törstigaste.
1 av 2
Bland kolonisterna på Zeniths koloniområde i Malmö är det sparsamt med bevattning, men Gunborg Nordin tar hand om de allra törstigaste. Foto: Helena Stenkvist Söderlin
Den långa torkan har förvandlat gräset till hö på Anna Holmbergs kolonilott i Malmö.
2 av 2
Den långa torkan har förvandlat gräset till hö på Anna Holmbergs kolonilott i Malmö. Foto: Helena Stenkvist Söderlin
Skåne

Inget regn på snart 80 dagar

1:52 min

25 april – så länge är det sedan Skåne senast fick ett riktigt regn. De få lokala skurar som kommit har inte förbättrat situationen.

Bland små trästugor och rödmålade staket på Zeniths koloniområde i Malmö ligger gräsmattorna gula. Rosor och pioner hänger med huvudet.

- Bladen ser gröna ut uppe vid med tittar man neråt är det gult och brunt. Man kan säga att grönskan inte ser frisk ut, säger kolonisten Anna Holmberg.

Det är väldigt länge sedan det kom ett riktigt regn. Enligt SMHI i Malmö var det senaste ordentliga regnvädret den 25 april. På torsdagen är det 78 dagar sedan. 

- Jag har varit meteorolog i över 40 år och jag har aldrig varit med om en sån här lång period utan ordentligt regn, säger Erling Brännström, meteorolog på SMHI.

Att det har kommit skurar gör ingen skillnad enligt SMHI. Då är regnet kort och väldigt lokalt. Det som behövs är ett ihållande regnväder.

- Vi behöver i alla fall sju dagars regnande dygnet runt för att jorden, växterna och grundvattennivåerna ska börja hämta sig. På den prognos vi har rullar samma torra och varma väder vidare. Vi ser ingen förändring inom de närmaste tio dagarna, säger Erling Brännström.

Kolonisten Anna Holmberg suckar när hon hör prognosen. Det är ingenting hon tänker nöja sig med, istället tar hon hjälp av högre makter.

– När ingen ser mig tar jag fram min regntrummar och dansar en regndans och så försöker jag beveka gudarna, säger Anna Holmberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista