Hav och strandkant.
Fler vill omvandla havsvatten till sötvatten genom avsaltning. Foto: Hasse Holmberg/TT

Allt fler vill dricka avsaltat havsvatten

1:00 min

Torkan har ökat intresset för avsaltning. Samhällen, industrier och privatpersoner vill omvandla havsvatten till sötvatten. Men många har planerat dåligt.

Långvarig torka och låga grundvattennivåer har lett till en jakt på nya vattenkällor på flera håll i landet. En av lösningarna kan vara avsaltning.

På vattenreningsföretaget Bluewater, som främst vänder sig till privatpersoner, har man märkt av ett nästan fördubblat intresse.

Men många som vill köpa avsaltningsanläggningar verkar ha blivit tagna på sängen av vattenbristen.

– Det är väl så att man märker det först när vattnet börjar ta slut att "Okej, nu har vi midsommarhelg och vi har hela släkten på väg ut. Vattnet är slut. Vad gör vi?" säger försäljningschefen Gustaf Hagström.

– Och där är det problem. Det brukar vara en ledtid för att få ihop sådana här system. Det är ändå komplexa avsaltningsanläggningar som kräver sin tid för installation och liknande, säger Gustaf Hagström.

Tekniken som används kallas omvänd osmos, där havsvatten pressas genom ett filter och kommer ut renat från salt, och kan användas i stor skala.

På Öland och Gotland satsar man på avsaltning för att trygga tillgången på kommunalt dricksvatten.

Vattenreningsföretaget Enwa har märkt av en ökad efterfrågan på avsaltningsanläggningar från bland annat vattensamfälligheter och industrier. 

Men företagets ekonomichef Maria Rådbo Malm förvånas ändå över att efterfrågan inte är större.

– Själv hade jag förväntat mig ett lite högre tryck inför det här sommarhalvåret, med tanke på vattenbristen i flera delar av Sverige förra sommaren.

– Men jag tror att vi till hösten kommer att märka en klart ökad efterfrågan för att säkerställa tillräcklig vattenkapacitet i framtiden och kommande år, säger Maria Rådbo Malm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista