Österlenflaggan vajar på fasad i Simrishamn.
1 av 2
Österlenflaggan vajar på fasad i Simrishamn. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
Magnus Ahlgren är juristchef för design- och varumärkesavdelningen på Patent- och registreringsverket.
2 av 2
Magnus Ahlgren är juristchef för design- och varumärkesavdelningen på Patent- och registreringsverket. Foto: Pressbild

Nu blåser det om Österlenflaggan

1:55 min

Varumärket är till salu på Blocket för två och en halv miljoner kronor, men olika personer gör anspråk på rättigheterna.

Försäljaren är den som registrerat designen och varumärket. Men en annan person gör anspråk på att ha skapat Österlenflaggan och därför har upphovsrätten.

– Det förekommer ju att folk inger varumärkesansökningar senare än någon som redan har en etablerad rättighet. Sådana rättigheter får göras gällande i efterhand genom invändning eller att man vänder sig till domstol, säger Magnus Ahlgren från Patent- och registreringsverket (PRV).

Vi har pratat med den som gör anspråk på att ha formgett Österlenflaggan, och som publicerade bilden på nätet, för att dela med sig fritt till alla som vill använda den. Personen hävdar att han har upphovsrätten, och är missnöjd med att någon annan registrerat varumärket.

Det måste prövas i domstol.

Han vill vara anonym, och är inte beredd att vända sig till domstol. Men Magnus Ahlgren på Patent- och registreringsverket, säger att det endast är en domstol, som kan frånta varumärket från den nuvarande ägaren.

– Hur det förhåller sig i det här konkreta fallet kan jag inte säga. Det måste prövas i domstol, säger han.

Vi har sökt personen, som säljer varumärket Österlenflaggan, och fått svar via mail att han är bortrest och kan svara på frågor först om fyra veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista