Tredelad bild: Brunbjörn, flygbild över skogsbrand, järv.
Djur känner lukten av brandrök långt innan människor gör det. Foto: Berit Roald/TT, Maja Suslin/TT, Jonas Ekströmer/TT.

Skogbränderna kan leda till revirkrig bland björnarna

1:17 min

Flera av bränderna som rasar just nu i våra skogar är i rovdjurstäta områden. Enligt rovdjursexperten Benny Gäfvert innebär det en ökad risk för revirkonflikter mellan björnar.

– Djur generellt tycker inte om brandrök och söker sig bort från områden där det börjar brinna. De känner röklukten långt mycket tidigare än vi människor, vilket gör att de har god tid på sig att ta sig undan, säger Benny Gäfvert, verksamhetschef på Rovdjurscentret De 5 Storas som är ett nationellt informationscenter i Järvsö med fokus på rovdjur.

Med brinnande skogsområden, tät brandrök och helikoptrar som surrar kan man tänka sig att djuren stressas svårt. Mindre djur som harar och skogsfågel har svårt att undfly bränderna, men större rovdjur och klövvilt har redan flyttat på sig. Många rovdjur har revir och när det trampar in nya individer som har flytt undan bränderna kan det uppstå konflikter.

– Rovdjuren har sina revir som de besätter och försvarar mot sina artfränder. Det kan bli så att de måste dela upp områdena sinsemellan mer än tidigare. Om de blir mer aggressiva så är det mot varandra. Beteendet mot oss människor är detsamma, säger Benny Gäfvert.

Vare sig man deltar i släckningsarbetet eller bara är ute och plockar bär i skogen gäller samma sak vid ett möte med en björn.

 – Om det är björn eller vilket vilt det än må vara så kan det vara bra att ge sig till känna och låta djuren veta att man finns där, så att man inte överraskar dem på ett onödigt sätt, säger Benny Gäfvert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista