Glad man i gul fåtölj
Foto: Marita Johansen/Sveriges Radio

Han har gjort positivt tänkande till en livsstil

2:49 min

Föreläsaren och författaren Erik Ståhl lever med den ovanliga blod- och immunbristsjukdommen Wiskott-Aldrichs syndrom, WAS. För honom är positivt tänkande ett måste för att klara livet.

– Listan på saker jag inte borde göra och inte kan göra är väldigt lång men man kan inte leva sitt liv så utan måste hela tiden utmana de här listorna, säger Erik Ståhl, föreläsare och författare.

Han föddes med den ovanliga blod- och immunbrissjukdomen WAS. För honom är positivt tänkande är mer än känsla än bara tankar.

– Jag vaknar upp med en kropp som är en produkt av gårdagen, blödningar överallt och nya infektioner och måste tänka på vad jag kan använda min kropp till i dag.

Blödnigarna och de ständiga infektionerna gör att Erik Ståhl ofta har ont.

– Jag brukar känna efter om det finns något som känns bra istället och fokusera på det.

Genom att skapa rätt förutsättningar går det lättare att tänka positivt.

– Det kan till exempel handla om att jag rensar upp disken ur diskhon på kvällen för att slippa börja nästa dag med det. Det blir min vardagsoptimering, säger Erik Ståhl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista