Rutten mat
1 av 2
Foto: Robert Henriksson / SvD / TT
kvinna med hund
2 av 2
Mikrobiolog Stina-Mina Ehn Börjesson forskar om smittspridning på högskolan i Kristianstad. Foto: Cajsa Bengtsson/Sveriges radio
Torkan 2018

Därför frodas bakterier i rötmånaden

1:08 min

I år blev rötmånaden en rötsommar enligt mikrobiologen Stina-Mina Ehn Börjesson på högskolan i Kristianstad.

Det är det varma och fuktiga vädret som gör att livsmedel ruttnar och möglar mycket fortare just nu. Enligt Stina-Mina Ehn Börjesson så är det så att för varje tio grader som det blir varmare så växer bakterierna till sig dubbelt så fort.

– De dör när det blir för varmt, och kan inte växa när det är för kallt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista