Bärgning i Helsingborg
17 fel har hittats på fartyget som gick på grund utanför Helsingborg. Foto: Johan Nilsson/TT

Säkerhetsbrister åtgärdade på fartyget i Råå

1:42 min

Det hittades flera allvarliga brister på fartyget BBC Lagos som gick på grund utanför Helsingborg. Dessa har nu åtgärdats och fartyget har lämnat hamnen.

Totalt 17 brister, somliga allvarliga upptäcktes på fartyget BBC Lagos efter att det gått på grund i fredags utanför Helsingborg.

Bland annat hade fartyget flera säkerhetsbrister som gjorde att det inte fick lämna den skånska hamnen. 

- Vi fann en del saker som vi inte var nöjda med. Sammantaget kan man säga att säkerhetskulturen ombord var bristfällig, vilket gjorde att vi la nyttjandeförbud på fartyget, säger Thomas Åström, ledningsstrateg på Transportstyrelsen

Men redan på tisdagseftermiddagen kunde fartyget bege sig ut till sjöss igen då de allvarligaste felen ansågs vara åtgärdade.

- Vi ville försäkra oss om att man tog bristerna på allvar och att de stora bristerna åtgärdades innan vi släppte fartyget för vidare resa, säger han.

Enligt Transportstyrelsen är det ovanligt med fartyg som har såhär många brister, även om säkerheten kan skilja sig avsevärt mellan olika typer av fartyg.

Befälhavaren för fartyget sitter häktad misstänkt för sjöfylleri.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".