Sverker Malmborg, ägare av Sjöbo Slakteri.
Sverker Malmborg, ägare av Sjöbo Slakteri har fullbokade tider fram till nyår. Foto: Johanna Frostensson/Sveriges Radio

Slakteri i kris efter grillförbud

1:24 min

Köerna till Skånes slakterier är fortsatt långa. Nu har grillförbudet gjort det ännu svårare att få köttet sålt.

Ingressen i artikeln har uppdaterats för att förtydliga att slakteriet inte håller på att lägga ner även om läget är tufft.

Redan innan grillförbudet så växte slaktköerna sig långa hos Sverker Malmborg, ägare på Sjöbo slakteri, som har fullbokade slakttider ända fram till nyår. 

"Efter grillningsförbudet stannade allt av"

Tidigare i sommar gick slakterier, bönder och affärsinnehavare samman för att öka försäljningen av svenskt kött, alla sänkte priserna för att öka försäljningen.

– Det gav resultat, vi tredubblade försäljningen och alla var nöjda, men så fick vi ett grillningsförbud och då stannade allt av, säger Sverker Malmborg.

"Vi måste köpa svenskt kött, annars går detta överstyr"

Han menar att katastrofen för både bönder och slakterier redan är ett faktum. Nu gäller det att göra det bästa av situationen.

– Vi måste köpa svenskt kött, annars går detta riktigt överstyr. Man kan inte bara gå efter prislappen, snart finns det ingen prislapp eller svenskt kött kvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".