Arbetslösheten bland nyanlända sjunker

5:21 min

Enligt SCB har den genomsnittliga tiden det tar för en nyanländ att etablera sig på arbetsmarknaden halverats sedan 2007.

Det ser allt bättre ut för nyanlända på arbetsmarknaden.

– Vi ser att arbetslösheten sjunker för alla grupper, både i Sverige som helhet, och i Skåne. Det är egentligen det första halvåret i år som vi ser att just utrikesfödda, och då även utomeuropeiskt födda, att arbetslösheten för dem sjunker, säger Anna Hansen, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Hänger det ihop med att arbetslösheten sjunker generellt?

– Absolut, vi ser ju nu att det är en enormt stor efterfrågan hos arbetsgivarna, och då öppnar sig ju möjligheterna för de som står lite längre från arbetsmarknaden när arbetsgivarna är beredda att hitta nya lösningar för att få anställda.

Kommer arbetslösheten bland nyanlända att fortsätta sjunka?

– Jag tror att det kommer fortsätta att sjunka, och vi ser ju inte ännu i Skåne i alla fall att konjunkturen har mattats av. Så länge konjunkturen håller i sig så kommer den goda utvecklingen att fortsätta. Om satsar rätt på utbildning inom de yrken där behoven är stora oavsett konjunktur, så tror jag att vi kommer att se en positiv utveckling även framöver, säger Anna Hansen, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista