#Minhållplats

Femtusen invånare och nästan inga politiker: "Ett demokratiunderskott"

3:30 min

De flesta politiker i Kristianstad kommun bor inne i tätorterna. Men även där finns det blinda fläckar på kartan. I Gamlegården bor knappt någon politiker.

P4 Kristianstad har tidigare rapporterat om att majoriteten av alla politiker i Kristianstad bor antingen i Kristianstad eller i Åhus. En minoritet bor utanför tätorterna. 

Men det finns även områden inne i Kristianstad där det bor väldigt få politiker. Som till exempel Gamlegården - ett område med femtusen invånare. 

– Jag känner ingen politiker som bor här, om jag ska vara ärlig, säger Qalinle Dayib (c) som sitter i kommunfullmäktige i Kristianstad. 

Han har bott femton år i Gamlegården. Idag bor han på andra sidan gatan från området - men han känner till området väl.

Gamlegården har ungefär femtusen invånare och knappt någon politiker. Hur ser du på det?

– Man skulle kunna kalla det för ett demokratiunderskott. Gamlegården är den Kristianstad kommun som har störst befolkning och när man inte har någon politiker som kan lyfta befolkningens frågor, det är bekymmersamt, säger han.

– Ofta hör jag andra som pratar om Gamlegården som definierar den problematik som finns här ute. Och då blir det fel när man inte själv finns i området och har en mental bild av hur verkligheten här ute ser ut, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista