Serietecknare samlade i Skillinge

2:49 min

Skillinge Seriefestival har nu dragit igång. Festivalen pågår över helgen och gästas bland annat av Joakim Pirinen, Jan Lööf och Liv Strömquist.

På Skillinge teater står rader av bord uppdukade med seriealbum, på väggarna hänger affischer med serier. Under helgen visas även film, hålls föreläsningar och utställningar. Under fredagen var bland annat elever från Serieskolan i Malmö på plats.

Bakom seriefestivalen står Rolf Classon, som har många år i branschen. Han var bland annat med och startade förlaget Galago.

Det är ett sätt att träffas för hela den här folkrörelsen, skulle jag vilja säga, och visa upp för allmänheten vad tecknade serier är idag.

Numera bor Rolf Classon på Österlen, och beskriver det svenska serietecknandet som en slags folkrörelse.

 - Som spänner från unga tonåringar som förstår att de faktiskt kan göra egna små tidningar, fanzines, till etablerade stötar som jag själv, som har jobbat med serier i 40 år, och vi jobbar med seriemedier allihopa och utrycker oss på olika sätt.

 - Så det är ett sätt att träffas för hela den här folkrörelsen, skulle jag vilja säga, och visa upp för allmänheten vad tecknade serier är idag.