Fotomontage
Eric Berntsson är ordförande för Sverigedemokraterna i Bromölla och Jenny Önnevik är socialdemokratisk ordförande för kommunstyrelsen i Bromölla. Foto: Sveriges Radio

S utmanas av SD om makten i Bromölla

1:34 min

Nu utmanas Socialdemokraterna av Sverigedemokraterna om makten i Bromölla.

Det preliminära valresultatet visar att det skiljer 111 röster mellan Bromöllas två största partier. Socialdemokraterna fick 2497 röster och Sverigedemokraterna 2386.

– Jag siktar på att bli kommunstyrelsens ordförande. Vi vill gärna se att Bromölla får ett nytt styre. Vi har ökat med tre mandat och gjort den största ökningen i kommunen. Andra har stått stilla eller tappat. Några andra har ökat också men vi har ökat mest, säger Eric Berntsson, som är ordförande för Sverigedemokraterna i Bromölla. 

Socialdemokraterna har styrt Bromölla i obruten följd sedan decennier tillbaka, vissa perioder i majoritet och andra i minoritet. De senaste fyra åren med stöd från bland annat Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Socialdemokraten Jenny Önnevik är kommunstyrelsens ordförande.

– Det känns positivt att vi blir största parti i Bromölla fortfarande, säger hon.

Socialdemokraterna har styrt Bromölla sedan 1942. Är det slut på socialdemokratiskt styre i Bromölla nu?

– Nej, det är det inte. Jag tänker göra allt för att vi ska kunna få möjlighet till att förvalta och utveckla det förtroendet som vi har fått från de väljare som valde att rösta på oss, säger Jenny Önnevik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".