Hästar. Foto: Gun Bergbring/Sveriges Radio
Foto: Gun Bergbring/Sveriges Radio
Eslöv

Kommunens gräs blir djurfoder

1:28 min

Eslövs kommun vill nu hjälpa de lantbrukare och hästägare som lider brist på foder efter sommarens torka.

Under sommaren växte oron hos många lantbrukare. På grund av värmen och torkan minskade skördarna rejält och bristen på foder inför hösten och vintern blev påtaglig. När det nu är dags för Eslövs kommun att klippa de allmänna gräsytorna föddes idén att gräset kanske kan komma till användning.

– Vi tänkte att vi ska ju ändå klippa vårt gräs, och kan det då vara till nytta för våra lantbrukare och deras djur så är det ju bra, säger Matilda Hansén, entreprenadledare på Eslövs kommun.

Det handlar om alla de gräsytor inne i tätorterna som klipps två gånger om året, en gång vid midsommar och en gång nu på hösten. Det är vanligt gräs, men där kan också förekomma en del blommor. Om det är lämpligt som foder är upp till varje djurägare att avgöra.

– Vi får ju prata om vilka ytor som kan vara intressant och sen får ju i så fall djurägaren ut och titta innan vi klipper och se om de kan använda det.

Gräset kommer att klippas i början av oktober.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".