Din stulna identitet kan försörja knarkhandel och trafficking

2:15 min

I den "underjordiska ekonomin" är din digitala identitet hårdvaluta. När exempelvis Facebook hackas kan dina uppgifter säljas vidare för kriminella syften.

Åhusbon David Jacoby forskar i internetsäkerhet för datasäkerhetsföretaget Kaspersky. Han och hans kollegor ser kopplingar mellan hackade sociala medier och internettjänster - och grovt kriminella nätverk. 

David Jacobys bästa råd är att inte använda samma lösenord på olika nättjänster. När en tjänst hackas kan din identitet användas för att tjäna pengar på olika ställen.

De hackade och stulna kontona säljs vidare och kan till exempel användas i olika typer av bedrägerier i nästa led. Dina uppgifter kan också användas för att till exempel logga in på nätpokerspel eller Tinder där de används för att tvätta pengar eller lura folk på pengar.

Bakom cyberkriminaliteten står grovt kriminella nätverk som även jobbar i den riktiga världen, med bland annat drogförsäljning.

--Det är droger, det är vapen, det är stöldgods. Och vi har även sett trafficking, konstaterar David Jacoby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista