Sträckande fågel i kikaren under Euro Birdwatch Day

1:30 min

Ett sextiotal fågelarter siktades när Nordöstra Skånes fågelklubb gav sig ut på Näsby fält idag under Euro Birdwatch Day.

För 25:e året är det i helgen Euro Birdwatch Day. En helg då vi uppmuntras att gå ut och titta på fåglar.

I Kristianstadtrakten ordnade Nordöstra Skånes fågelklubbs utflykt till Näsby fält idag.

- Vi är 28 personer som varit ute och skådat fågel sedan imorse, och sett en hel del trevligheter. Vi har sett 61 eller 62 arter hittills under förmiddagen, säger han.

Någon särskild fågel du fäst dig vid idag?

- Varfågel är en nordskandinav som kommer ner i Sydsverige och ner i resten av Europa över vintern.

En skäggmes som flög förbi på hög höjd, och blå kärrhök är andra observationer under dagen.

Vi har sett 61 eller 62 arter hittills under förmiddagen.

Euro Birdwatch Day arrangeras sedan 25 år tillbaka på flera håll i Europa av medlemsländer i organisationen BirdLife, för att uppmärksamma flyttfåglar, och deras ibland farofyllda resa söderut genom Europa mot sina övervintringsplatser, berättar Evert Valfridsson.

- Sedan det här startade så är det över 1 100 000 människor som varit med på olika håll i Europa och tittat på fåglar, under det här namnet Euro Birdwatch Day, säger han.

En ny möjlighet att titta på sträckande fågel i Kristianstadtrakten ordnas även imorgon söndag, av Nordöstra Skånes fågelklubb och Studiefrämjandet. Då är det samling klockan åtta, vid skådarplattformen i Friseboda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista