Räddningsinsatser kan fördröjas när E6 stängs av

3:27 min

Det kan bli svårt för räddningstjänsten att ta sig fram när E6 stängs av vid trafikplats Alnarp i sexton dagar med start torsdag kväll.

– Det blir tufft, och framför allt kommer det att påverka hela Skåne och säkert in i Danmark också. Det kommer att påverka jättemycket människor och företag, säger Peter Orban, yttre befäl vid Räddningstjänsten Syd.

Det är inte bara de 55 000 fordon som dagligen kör på E6 som påverkas när vägen stängs av. På E22 mellan Malmö och Lund kommer trafiken sannolikt mer än fördubblas när bilarna från E6 också hänvisas dit. Räddningstjänsten Syd har därför gjort vissa förstärkningar.
 
– Vi har beslutat om att ha extra larmbefäl, framför allt de första fem dagarna. Vi har också tagit in deltidsstyrkan i Kävlinge, så att de kan rycka ut på 90 sekunder, säger Peter Orban.
 
Räddningstjänsten tror inte att allvarliga bilolyckor med personskador kommer vara det stora problemet, eftersom hastigheterna väntas bli låga. Den stora utmaningen blir i stället att ta sig fram vid andra olyckor som till exempel bränder.
 
– Det kommer att ta längre tid att nå områden på till exempel andra sidan stan här i Lund, och om vi har en större händelse i till exempel Malmö och behöver flytta runt enheter, så kommer det att ta betydligt mycket längre tid. Det är klart att det är oroande, säger Peter Orban.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista