Skåneval 2018

Fortfarande olika bud om vilka som ska styra Skåne

0:33 min

Idag samlas den nuvarande regionstyrelsen för sista gången. Det är fortfarande oklart vilka som kan ta över när den nya mandatperioden börjar om två veckor.

Den 22 oktober ska Region Skånes nya styre utses. Men det är fortfarande oklart vilka som får tillräckligt stöd för att ta över.

Allianspartiernas besked är sedan tidigare att de vill styra i minoritet med sammanlagt 62 av regionfullmäktiges totalt 149 platser, det vill säga en bit ifrån de 75 mandat som krävs för en majoritet.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet, som ingår i det nuvarande minoritetsstyret, har båda meddelat att de vill ha ett blocköverskridande styre.

– Med det givna valresultatet ser vi helst en blocköverskridande lösning. Det skulle ge ett stabilt styre som kan föra Skåne framåt, säger Mätta Ivarsson (MP).

Även Vänsterpartiet vill se ett blocköverskridande styre av Region Skåne.

– Vi hade så klart gärna sett att det hade varit möjligt med en rödgrön majoritet. Nu när det inte är fallet hade vi föredragit ett blocköverskridande styre som hade haft möjligheter att styra regionen politiskt, säger Sara Svensson.

Sverigedemokraterna vill vara med och styra och avvaktar med hur de ska agera vid kommande omröstning om nytt styre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista