Brist på kockar slår hårt mot restaurangerna

3:56 min

Bristen på kockar är stor och enligt branschorganisationen Visita är läget allvarligt. Lösningen är att rekrytera kockar från övriga Europa.

Bristen på utbildade kockar har varit de senaste tio åren. För två år sedan var situationen allvarlig för krögaren Johan Rennemark som har fyra restauranger i Karlskrona.

Han menar att det i dag kan kosta en hel del att anställa utbildade kockar, eftersom konkurrensen är hård.

– För två år sedan var det riktig panik. Krisen är alltid störst inför sommaren men med tiden lär man sig hantera det.

Arbetsgivar- och branschorganisationen Visita ser allvarligt på det akuta läget och nu söker man kompetent personal genom det europeiska nätverket, EURES, European Employment Service.

– Det finns krogar som har tvingats slå igen. Branschen har vuxit otroligt mycket de senaste tio åren och svenskarna älskar att gå på restaurang. Men det är också så att ungdomar väljer bort yrkesutbildningarna. Läget är jätteallvarligt, säger Claes Sandvig, regionchef vid Visita södra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista