Det nya styret i Perstorps kommun. Från vänster: Ulla-Britt Brandin (KD), Jenny Delén (M), Lisbeth Wiberg (MP), Torgny Lindau (PF) och Bengt Marntell (C).
Det nya styret i Perstorps kommun. Från vänster: Ulla-Britt Brandin (KD), Jenny Delén (M), Lisbeth Wiberg (MP), Torgny Lindau (PF) och Bengt Marntell (C). Foto: Karl Eckhardt

Klart med nytt politiskt styre i Perstorps kommun

1:06 min

Det nya styret i Perstorps kommun består av partierna Perstorps Framtid, Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet.

Koalitionen mellan de fem partierna ger sammanlagt 19 mandat av 35, vilket innebär att det blir ett majoritetsstyre.

Socialdemokraterna som har styrt kommunen under senaste mandatperioden går i opposition.

Och det blir Perstorps Framtid, som i valet fick nästan trettio procent av rösterna, som tar över ledarmanteln i kommunen. För första gången någonsin.

– Det är hedrande och samtidigt inspirerande, men man ska inte sticka under stolen med att det också är ett stort ansvar. 

Fem partier ingår i koalitionen, kan det bli skakigt?

– Det ligger i sakens natur att man politiskt har olika åsikter, men vi har bra förutsättningar för att det ska bli ett givande samarbete, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista