Polis och passkontrollanter på väg ombord för att kontrollera ett Öresundståg på station Hyllie utanför Malmö
Arkivbild:Polis och passkontrollanter på väg ombord för att kontrollera ett Öresundståg på station Hyllie utanför Malmö. Foto: TT

Regeringen öppnar för att förlänga gränskontrollerna

1:14 min

Regeringen öppnar nu för att i ytterligare sex månader förlänga de inre gränskontrollerna som infördes i samband med flyktingkrisen 2015.

Inrikesminister Morgan Johansson har haft ett möte idag med andra EU-länder som också har inre gränskontroller.

– Vi kommer informera EU-kommissionen att en förlängning av våra gränskontroller kan vara aktuellt, säger han.  

De svenska gränskontrollerna löper ut 11 november och vill Sverige förlänga dem ska man meddela EU-kommissionen senast 4 veckor innan.

Regeringen ska nu se till att det sker, ett formellt brev ska skickas till kommissionen i början av nästa vecka. Det betyder inte att Sverige beslutat att förlänga kontrollerna men man öppnar upp för ett sånt beslut.

Morgan Johansson hoppas att det ska fattas av en ny svensk regering. Men om regeringsbildningen drar ut på tiden kan den nuvarande tillfälliga regeringen ändå fatta beslut om att förlänga gränskontrollerna om det finns stöd i riksdagen.

Dagens besked kom efter att Morgan Johansson träffat kollegor från andra länder som också har inre gränskontroller: Danmark, Tyskland, Österrike, Frankrike och Norge.

Tre av länderna, Österrike, Tyskland och Danmark, har redan sagt att de ska förlänga sina kontroller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista