En kvinna gör mammografi, bröströntgen. Foto: Christine Olsson / TT
Foto: Christine Olsson/TT

3D screening upptäcker fler fall av bröstcancer

1:46 min

Genom att ta tredimensionella bilder är det möjligt att upptäcka mer än 30 procent fler cancertumörer jämfört med vanlig mammografi.

Det här visar slutresultaten från en omfattande klinisk studie vid Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus i Malmö där nästan 15 000 skånska kvinnor har varit med. Resultaten har publicerats i den ansedda tidskriften Lancet Oncology.

Metoden gör också att det inte behövs lika hårt tryck mot bröstet, vilket gör att undersökningen blir mer skonsam. Stråldosen blir också lägre, två faktorer som skulle kunna få fler att genomföra undersökningen.

En nackdel är att antalet kvinnor som får komma tillbaka på kontroll där det sedan visar att det inte var något är lite högre jämfört med vanlig mammografi.

Brösttomosyntes som metoden kallas används redan vid utredning av misstänkt bröstcancer, bland annat vid Skånes universitetssjukhus. Inför ett eventuellt storskaligt införande, i det allmänna screeningprogrammet för bröstcancer, gör forskargruppen nu en studie där kostnaderna vägs mot nyttan.

Kamerutrustningen som krävs finns redan på alla ställen som genomför mammografi idag. Det som behövs är extra mjukvara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista