En man har sin hand på en kvinnas lår. Bilden är arrangerad. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Chefen hade sin hand på kvinnans lår. Bilden är arrangerad. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.

HD prövar om lårgrepp är sexuellt ofredande

2:12 min

En man, som då var chef i en skånsk kommun, tog ett tag om den kvinnliga praktikantens lår på en personalfest för två år sen. Nu prövar Högsta domstolen om han ska fällas för sexbrott.

Både tingsrätten och hovrätten anser att det mannen, som då var chef i en skånsk kommun, gjorde var brottsligt. Hans advokat Magnus Lundh anser däremot att han borde frias och att det vore allvarligt om HD skulle fastställa den fällande domen. 
 
– Då kan man ju bli dömd för sexuellt ofredande helt oförhappandes. Man vågar ju då nästan inte röra en annan människa, säger Magnus Lundh. 

Innan mannen greppade kvinnans lår hade han satt sig bredvid henne på personalfesten. Han var mycket berusad. De pratade och han berömde henne, sade att han hade hjälpt många praktikanter och att det fanns gott om jobb på avdelningen.

Det var när kvinnan vände sig om för att tala med en annan person, som chefen greppade hennes lår. Hans hand var närmare skrevet än knäet och tummen var på insidan av kvinnans lår. 

Hon tog genast bort hans hand och mannen reste sig och gick. Kvinnan började gråta. Lars Persson som är chefsåklagare hos Riksåklagaren anser att tingsrätten och hovrätten gjorde rätt när de fällde mannen för brott. 
 
– Riksåklagarens uppfattning är att hovrättens dom är riktig; att det här är fråga om ett handlande som haft en sådan typiskt sexuell inriktning eller prägel som krävs för straffansvar för ett sexuellt ofredande, säger Lars Persson.

Både tingsrätten och hovrätten var dock oeniga i sina domar. Mannen var så full att han inte minns vad han gjorde, eller varför. Hans advokat Magnus Lundh tycker inte att det är bevisat att hans syfte var sexuellt.  
 
– Den här handpåläggningen kan ju haft en helt annan betydelse, än sexuell. Jag tycker att det är ytterligt tveksamt, säger Magnus Lundh.

I somras friade Högsta domstolen en man som hade smekt sin sons 15-åriga flickvän på smalbenen. Det hände medan de satt i en soffa. Mannen sade samtidigt till flickan att han tyckte att det var mysigt att hon var där. Det ansåg inte Högsta domstolen var sexuellt ofredande och mannen friades. 

Nu prövar alltså Högsta domstolen i ett nytt fall var gränsen går för när en beröring av en annan person blir kriminell.  
 
– Här har de möjlighet att göra ytterligare uttalanden om hur bestämmelsen om sexuellt ofredande ska tolkas, säger chefsåklagare Lars Persson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista