Ulf Kristersson
Ulf Kristersson har träffat talmannen. Foto: TT

Ulf Kristersson håller pressträff

Sänds kl. 13.15 - 13.15

Riksdagen ska ta ställning till Ulf Kristersson (M) som ny statsminister. Det sa talmannen Andreas Norlén vid en presskonferens.

Jakten på en statsministerkandidat är över för den här gången. Nu ska Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna, försöka få bilda regering och testas i kammaren. Det står klart efter talmannen Andreas Norléns presskonferens på måndagen. 


– Mina verktyg håller på att ta slut, men det finns ett kvar. Jag vill därför förhandsavvisera att jag nästa måndag kommer lägga fram ett förslag till riksdagen att välja Ulf Kristersson. Han ska därförinnan meddela mig vilka partier som ska ingå i den regering han vill bilda. 

En omröstning om Ulf Kristersson (M) som statsminister kan ske onsdag efter att talmannen lagt fram honom som förslag, säger Andreas Norlén. 

Andreas Norlén sa vid pressträffen att han inte lägger fram förslaget i dag är för att det är, i ett historiskt perspektiv, är ett unikt läge. 

– När tidigare talmän lagt fram sitt förslag för riksdagen har det alltid varit väl förankrade förslag som byggt på regeringsförhandlingar och överenskommelser mellan partierna som en grund för regeringsarbetet. Under sådana förutsättningar är det inga problem att genomföra en snabb omröstning. 

Exakt hur Ulf Kristersson tänker sig att han ska få en majoritet av riksdagens ledamöter bakom sig är oklart. För att Ulf Kristersson ska kunna bli statsminister krävs att inte en majoritet röstar emot honom, men det räcker med att hälften av ledamöterna lägger ner sina röster för att han ska få bilda regering.

Det rödgröna blocket har tidigare sagt att de kommer rösta emot en regering ledd av Ulf Kristersson. Centerpartiet och Liberalerna har också sagt att de aktivt kommer rösta emot Ulf Kristersson. De vill hålla Sverigedemokraterna från inflytande, och menar att en regering som saknar aktiv majoritet blir beroende av SD för att kunna få igenom en budget framöver.

Talmannen bekräftade även de uppgifter Ekot tidigare rapporterat om – att Annie Lööf (C) varit beredd att sondera möjligheterna att bilda regering men blivit stoppad av sina Allianskollegor. Annie Lööf har krävt att alla Allianspartier ställer sig bakom henne som kandidat, men två av partierna har inte gjort det, säger Andreas Norlén. 

Det här kommer vara den första omröstningen om en statsministerkandidat. Om riksdagen röstar ner fyra förslag från talmannen utlyses ett extraval. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".